Gårdsliv.. og parringstid!

Heisann!

Nå er høsten over og vinteren i gang, selv om jeg kikker ut vinduet og egentlig opplever mest høst. Det er bart, vind og plussgrader. Men er i grunn godt at vinteren kommer sent i år. Vi er nå i gang med parringa igjen. Det er godt å få inn dyra i fjøset igjen, de er borte såpass lenge på sommeren at det er veldig trivelig å starte opp med fjøsstell igjen. Vi har i år tre bekarer som skal parre opp hele besteningen. Vi har nå 125 voksne, ca 20 av disse går ut etter nyttår, og 60 påsettlam. Så det går sakte men sikkert oppover i dyretall. Vi har vært nødt til å kjøpe endel påsettlam også for å bygge oss opp raskere. Nå går bekarne i nye fjøset med de voksne, de har på seg springsele slik at vi bare kan notere ned parringsdato. Vi deler ikke opp sauene etter de har parra. I gamlefjøset leier vi bekarn i bånd på gamlemåten, dette for at det kan være litt vanskeligere å få parra påsetlamma. Og for å ha litt bedre oversikt over selve parringen. Vi tror også dette er nyttig i forhold til å skape nærere relasjon mellom mennesker og dyr,

Nytt av året er at fire har blitt til fem her på gården. Vi storkoser oss med barna og tilværelsen. Det føles virkelig som ting begynner å sette seg på plass nå. Selv om vi til tider må innrømme at det er krevende å skulle kombinere alle roller å få tiden til å strekke til. Barna må være med på endel av arbeidet, men det ser de stort sett bare på som leik og moro. De hjelper til å gi kraftfor, kostefjøset og bære inn for. Så til tider er hele familien i sving i fjøset. Det føles veldig godt å ha et felles prosjekt som vi ser ungene har sdå stor glede av.

Forsentralen er nogenlunde tett og vi har fått opp lys der inne. Dette vil gjøre arbeidsforholdene litt bedre enn i fjor gjennom vinteren. Det ser ut til at vi har veldig tørre og fine rundballer i år. Vi har med vårt dyreantall ikke nok rundballer selv, så vi blir nødt til å kjøpe endel ferdig pressa også.

 

Alt av dyr fikk ormekur når vi satt de inn i fjøset, så vi håper dette vil ta unna endel av møkka på ristene. Selv om vi ser stor forskjell på bingen der det er mye kontra lite dyr. Der det er mye dyr holdes møkka mer unna fordi den blir tråkka ned.

 

Ha en fin dag 🙂

 

Renate

Reklamer

Om oppheimgarden

Hei! Vi er en familie på fire som bor i Oppheim i Ål kommune. Vi er to voksne, Sjur 32 år og Renate 29år. En gutt på tre år og ei datter på 6 uker, Viljar og Amalia. Vi overtok i høst en gård som vi skal bygge opp et nytt fjøs med stor sauedrift. Vi er opptatt av å bevare bygningr og kulturlandskap, samtidig som vi får oss et funksjonelt nytt moderne fjøs.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s