Noen lammingserfaringer…

Hei!

Nå begynner lamminga å nærme seg slutten her. Vi har igjen 5-6 søyer som skal lembe. Lamminga i år startet ganske hektisk. Vi har hatt endel sjukdom, kastinger, og søyer med vanskelige jur/spener. I og med at vi skal øke besetningen vår raskt har vi vært nødt til å beholde endel påsettlam som vi i utgangspunktet kanskje ikke hadde beholdt. I begynnelsen var vi nødt til å bruke dyrlege endel ganger og vi har vel hatt ca 8-9 tilfeller og bør og jurbetennelse, noe vi syns er altfor mye. Vi har undret oss mye på hvorfor vi har hatt så mye sykdom i år. Og vi tror nok mye av grunnen skyldes at det nye fjøset var helt sterilt ved innsett av dyr, vi har hørt om mange som har samme problemene første året i nytt fjøs. Vi har ikke eksakt statistikk enda, men vi har også vært nødt til å gi veldig mye fødselshjelp til påsettlamma pga feilstillinger. Dette øker jo også infeksjonsfaren i etterkant.Hvorfor feilstillinger oppstår strides de lærde og forskjellige bøndene om. Vi har lurt litt på i vårt tilfelle om stress situasjon rundt kraftfortildeling opp i mot lamming kan ha påvirket dette noe, men i følge vetrinæren vi har spurt skal ikke dette ha noe å si. Vi klipte også sauene i god tid før lamming så dette skal ikke ha påvirket noe. Kan også nevne at kulturmelk på sauer med magasjuke har gitt kjemperesultater, søya og melkeprodusksjonen kom seg raskt opp etter lamminga. 1/2-1 liter per søye.

Vi har prøvd litt med spenmax i år, men kan ikke si om dette har hatt noen effekt. De fleste av dyra vi har gitt spenmax har i tilliegg fått pencilin. Dette blir å teste ut mer systematisk til neste år!

Vi har gitt noen svake lam pulveret GEM (glukose) som egentlig er beregnet på mennesker som lider av væsketap. Og dette har vi sett en kjempeeffekt av, mange av lammene kom seg veldig raskt etterpå.

Vi har under lamminga i år plukket ut endel lam som vi tenker oss til påsettlam til høsten. Egenskapene vi har sett etter er søya sine morsegenskaper, om mor har gode spener/godt med melk, hvordan fødselen gikk, og tilveksten på lamma. Vi har ikke veid fødselsvekt i år,men har gjort registreringer underveis og prøvd å føre gode notater på observasjoner som vi har ført inn i sauekontrollen. Vi ser at notater og et grundig system er helt avgjørende for å drive på en enkel måte når en skal drive med så mange dyr. Vi har jo hatt dobbelt så mange dyr i år som i fjor. Så for å lette arbeidsmengde og ha kontroll er system viktig. En ting vi blandt annet har tenkt på til neste år er å merke alle lammingsbingene med eget noteringsopplegg, slik at vi lett kan følge opp dyr som trenger ekstra oppfølging. Vi har gjort dette til en viss grad i år, ved å henge en oransje klave på lammebinger som trenger det ekstra tilsynet. Men med flere som er i fjøset til ulike tider er det lett å miste oversikten.Et eksempel er å bare notere ned når et svakt lam fikk råmelk sist på bingen. Da er det lett for den som tar over neste skift å følge opp lammet på en best mulig måte.

Dette er forøvrig vårt første år som aktive brukere av sauekontrollen, og programmet har gitt oss en god oversikt over besetningen og individene.

Vi har i dag en liste som henger i fjøset hvor vi underveis i lamminga har notert TING VI SKAL GJØRE ANDERLEDES TIL NESTE ÅR!! Til neste år ønsker vi å være mer forbredt enn vi var i år. Det er viktig å ta lærdom av erfaringer slik at vi hele tiden kan jobbe for å bli bedre! Det er jo veldig moro å utvikle en bedrift til å bli best mulig, med best mulig resultater. Så vi prøver virkelig å ta oss tid til å reflektere over ting vi gjør og som vi kan bli bedre på.

 

Ha en fin dag 🙂

 

Reklamer

Om oppheimgarden

Hei! Vi er en familie på fire som bor i Oppheim i Ål kommune. Vi er to voksne, Sjur 32 år og Renate 29år. En gutt på tre år og ei datter på 6 uker, Viljar og Amalia. Vi overtok i høst en gård som vi skal bygge opp et nytt fjøs med stor sauedrift. Vi er opptatt av å bevare bygningr og kulturlandskap, samtidig som vi får oss et funksjonelt nytt moderne fjøs.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 svar til Noen lammingserfaringer…

 1. Islendingen Island sier:

  Hei, hvor mange søyer har dere nå siden det har vært så hektisk? Her hjemme er lamminga i full sving. Vi noterer med en gang hvilke søye har lammet og på hvilket tidspunkt på dagen (har et ark med timene i døgnet). Vi har oppe lister om når hver søye traff væren og hvilken vær, så da kan man følge med hver enkelt når tiden er inne for lamming. Med 300 søyer som skal lamme går dette helt greit, trenger vi bare to som har oversikten over alt; om et lam er litt dårlig, store ekstraspener på søya osv. Børbetennelse har vi aldri hatt de siste åra og det er veldig sjeldent at søyene får mastitt så tidlig på våren. Lamma får selen + e-vitamin hvis de har stått i fjøset 4-5 dager eller lenger og hvis det er diarê på et lam gir vi Colinovina. Kulturmelk er også en fin ting!

  Lykke til med lamming til neste, kjenner at jeg gleder meg allerede til neste økt 😉

 2. Kristoffer Moan sier:

  Hei!
  Meget artig hjemmeside dokk har. Vi har nylig starta med sau (starta høsten 2011). Det første lammingsåret, våren 2012 hadd vi ei midlertidig løsning i det gamle melkefjøset. Vi brukt talle. Lamminga gikk nærmest smertefritt. I fjor høst bygd vi om fjøset. Utskjæring av gulv, nytt strekkmetal og ny innredning. Lamminga i år gikk langt dårligar enn året før. Meget hektisk lamming, der probleman starta i den mest hektiske perioden. Mang eldre søya fikk jurproblem. Store fine lam fikk plutselig hengende øra og dødd innen kort tid. Både rett i forkant og under lamminga hadd vi mang skjedeprolapsa og børslynga. Så dokk e ikke alein 🙂 For øvrig kan det nevnes at vi fikk stabilisert problemet da vi begynt med bluespray på navlestrengen te nyfødte lam. Vi har hatt veterinær og rådgiving fra Nortura, dem e begge enig om at det e «ny fjøset» som e problemet. Vi kjem kun te å vask fjøset i sommer, ikke steriliser.

  Vi får håp vi lykkes bedre te neste lamming! 🙂

  Lykke te!

  Mvh Kristoffer Moan

 3. Kristoffer Moan sier:

  La igjen feil mail 🙂 Den rette e:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s