Litt erfaringer fra vinterhalvåret…

Hei!

Nå går det mot lamming og full aktivitet på gården.Vi er så smått i gang med våronna og forbredelser til lamming. Vi har ikke vært så aktive på bloggen gjennom vinteren så nå tenkte vi å oppsummere litt erfaringer med det nye fjøset og drifta.

Vi har vært veldig fornøyd med det nye fjøset gjennom vinteren. Det har kun vært 60 voksne søyer der, vi har brukt to binger fordelt med 30 i hver binge. Vi har gjennom vinteren hatt litt utfordring med forspill og tilgrising på plastikkristene. Dette har vi funnet ut skyldes at det har vært for få dyr i fjøset. De har dratt foret mye utfover fra forhekken. Vi har stengt av bingene i perioder slik at dyra kun kunne spise fra den ene siden. Da ble det mye mindre forspill.

En bekar har parret opp alle søyene i nye fjøset. Og vi hadde scanning på sauene for første gang, og den viste at alle søyene var parra. Tilsammen venter vi ca 250 lam. Kun tre påsettlam som ikke er med lam.

Vi har desverre den siste uken hatt en altfor tidlig lamming i nye fjøset, ei søye som var scannet med fem måtte ha fødselshjelp.Ingen av disse lammene levde. Søya har desverre fått kraftig børbetennelse og er satt på antibiotika og smertestillende. Vi håper hun kommer seg raskt.

Påsettlamma har vi pleid med manuell foring på gamlemåten gjennom hele vinteren. Vi har en tanke om at det kan være bra for at påsettlamma skal bli vant med og trygge på mennesker. Vi har lurt litt på om vi skal endre system i gamlefjøset etterhvert, men foreløpig anser vi kontakten med påsettlamma som så positiv at vi vil fortsette med slikt stell en stund til. Heldigvis har rundballene i år vært tørre og fine. I fjor måtte vi bruke lang tid til å hogge i isete rundballer, så dette har vært en drøm i forhold. Silokniven vi kjøpte oss er vi også veldig fornøyd med.

Vi har kjøpt oss vakumvogn til å suge opp møkka fra kjelleren i det nye fjøset. Fremdeles sliter vi med veldig stram og vond lukt i fjøset. Det lukter mye betong, og i og med at det er så lite dyr i fjøset blir ikke denne kombinasjonen av lukt så bra.

Forvogna vi kjøpte har vi ikke lenger. Vi kjører inn rundballene direkte i forhekkene med klype. I snitt har vi foret to ganger i uka gjenom vinteren. Og det har gått 4-5 rundballer i uka.

Det tiner opp og våren begynner å vise seg under snøen. Vi har begynt å lukke opp alle portene i fjøset så dyra får inn frisk luft og sol om dagene. På sikt skal vi sette opp et gjerde slik at dyra kan gå fritt ut når det er fint vær. Dette tror vi er bra for dyrehelsa og dyrevelferden.

 

Reklamer

Om oppheimgarden

Hei! Vi er en familie på fire som bor i Oppheim i Ål kommune. Vi er to voksne, Sjur 32 år og Renate 29år. En gutt på tre år og ei datter på 6 uker, Viljar og Amalia. Vi overtok i høst en gård som vi skal bygge opp et nytt fjøs med stor sauedrift. Vi er opptatt av å bevare bygningr og kulturlandskap, samtidig som vi får oss et funksjonelt nytt moderne fjøs.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s