Nærmer seg innsett av sau..

God morgen!

Nå er helgens festligheter ferdig, og vi kan konstatere at plastikkristene fra Reime tåler godt over 50 personer, bord stoler, og dansing. Vi skal sette inn sau i nye fjøset på lørdag.

I dag kommer de siste påsett lamma fra Andreas Groseth til oss. Det skal også være et seminar om sau på Lien i dag som jeg og vesla tenkte vi skulle få med oss om sjølberga sau.

1300 – 1600
 Fødd uten hjelp. v / Fagjuryen, Tor Bakken
Hvilke kriterier legger vi til grunn ved utvalg for å nå målet? Fagjuryen presenterer sine krav til hode, bein, kryss m.m.
 Lære å suge uten hjelp. v / Sauebonde, Sigbjørn Grøthe Slik velger jeg ut lam for å nå målet om at lam ikke skal trenge hjelp til å suge. Har høyde på sauen betydning? Hva med antall spener? Arv?
 ” Sjølvgåande sau” v / Sauebonde, Andreas Groseth
Hvorfor er denne egenskapen viktig for meg?
Lamma blir født uten hjelp og lærer å suge uten hjelp.
 Hvordan kan vi løse ønskene om en selvgående sau? v / avlssjef, Thor Blichfeldt
Bør det vi har sett i dag få konsekveser for bedømmelsen av kåringslamma?
 Moregenskapene.
Hva skal til for å utnytte det potensialet vi

Fagverkstverrliggeren fra Reime er konstruert i galvanisert stål etter prinsipp som en bro eller en takstol. Den skal anvendes som en selvbærende bjelke til plastrister over kjelleren/gjødselgropen i sauebinger. Den er dimensjonert for å bære en jevnt fordelt last på 200 kg/m2 og kan spenne opp til ti meter over en kjeller. Den blir imidlertid produsert med standardlengder fra tre meter med 100 mm interval opp til fire meter. Den lengste veier 20 kilo og bygger 164 mm ned under oppleggspunktet. Denne størrelsen gjør det mulig for en person å montere både bjelken og plastristene, som sammen utgjør et «klikksystem» slik at den ligger støtt uten forankring til underlaget. Produktet åpner nye muligheter til å konsruere sauebinger med drenerende golv for store flokker, noe som tidligere var teknisk og økonomisk svært krevende. Ved ombygging av kufjøs til sauefjøs kan fagverkstverrliggeren monteres mellom de eksisterende betongdragerne etter at båsgolvet er slått ned, men fôrbrettet bevart. I eksisterende små sauefjøs med gjødselgrop under golvet kan både tverrliggerne og ristene demonteres og gjødsa kjøres ut med traktor og frontlaster. Juryen mener at dette produktet gir økt effektivitet i byggeperioden og bedre lønnsomhet i drifta gjennom muligheten til å holde sauene i store binger med drenerende golv. Produktet løser uten tvil en eksisternde oppgave på en ny måte.

I linken over kan dere se forvogna vi har kjøpt oss, den skal blåse inn rundballer i forhekkene i fjøset!

 

En slik kraftfor stasjon skal vi også kjøpe oss etter jul. Det blir mellom 60-80 vinterfora sau i det nye fjøset i vinter.

Nå har det heldigvis tørka opp her ute, og bakken har satt seg mye mer enn bare for en uke siden.

Reklamer

Om oppheimgarden

Hei! Vi er en familie på fire som bor i Oppheim i Ål kommune. Vi er to voksne, Sjur 32 år og Renate 29år. En gutt på tre år og ei datter på 6 uker, Viljar og Amalia. Vi overtok i høst en gård som vi skal bygge opp et nytt fjøs med stor sauedrift. Vi er opptatt av å bevare bygningr og kulturlandskap, samtidig som vi får oss et funksjonelt nytt moderne fjøs.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s