Fellesløft for næring og kulturhistorie

Bondebladet

REKKETUNET INTAKT: Når sauefjøset ferdigstilles en gang før jul, vil det være lite som visuelt skiller den nye versjonen av driftsbygningene på Oppheim fra den gamle. Mellom 350 000 og 400 000 kroner har flyttejobben kostet.

Fellesløft for næring og kulturhistorie

To gamle tømmerlåver over ett nytt sauefjøs gjør at det moderne finner sin plass i det gamle på Oppheim i Ål.

annonse
Bondebladet

Av: Øivind Gryteland  25/09/2012

Ekteparet Sjur og Renate Søndrål har fått drahjelp fra både Landbruksdepartementet, Buskerud fylke, Ål kommune, Innovasjon Norge, Riksantikvaren og Kulturminnefondet for å ta vare på to verneverdige låvene. Låvene er med på å ramme inn det særpregede rekketunet på Oppheim.

Å integrere et nytt sauefjøs til 250 vinterfôra sauer i et verneverdig bygningsmiljø har vært en stor utfordring. Prosjektet, som er et delprosjekt i  Landbruksbygg og kulturlandskap, ledes av  Pål Krister Vesterdal Langli, Prosjektet ble nedsatt av Landbruks – og matdepartementet  i 2008. Gjennom prosjektet skaffet familien Søndrål finansiering, som gjorde det interessant å ta vare på de gamle bygningene.

Tung prosess

Sjur Søndrål legger ikke skjul på at prosessen har vært krevende. – Vi ønsket jo å ta vare på tunet, men det var jordbrukssjef i Ål kommune, Marit Torsrud Nerol og hennes initiativ som fikk prosessen i gang. Det tok fem år med planlegging før vi er der vi er i dag. Det var derfor en fordel at vi ikke tok over gården før første januar 2012, sier Søndrål.

– Prosessene har vært kompliserte og tidkrevende, bekrefter Pål-Krister Vesterdal Langli og legger til at grunnen til dette er at mange ulike fagmiljøer har vært involvert, sier han og legger til:
– Det tok dessuten tid før det var vilje til å gå tungt nok inn i prosjektet, sier Marit Torsrud Nerol. Da finansieringen kom på plass ble prosjektet mulig å gjennomføre innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Uten støtte ville familien Søndrål ha måttet rive de gamle låvene og gitt plass til et ordinært sauefjøs.

Gammel slektsgård

Oppheim er bruksnummer 1 i Oppheimgrenda. Gården har tilhørt slekta lenge, så Sjur og Renate er glade for at de ble i stand til å ta vare på det gamle rekketunet og samtidig finne plass til et moderne sauefjøs. Tunet på Oppheim er så godt bevart at man nærmest fornemmer nærværet av forgjengerne.

Forholdene ligger også godt til rette for tilleggsnæringer. Renate er psykolog og tenker seg muligheten for Inn på tunet aktiviteter, og kanskje også foredling av sauekjøtt i den eldre bygningsmassen. – Litt rart å tenke på at fars onkler Torkild og Nils Oppheim en gang sa at de trodde de gamle låvene ville komme til nytte, sier Sjur. Han er glad for at familien fikk til dette.

– Det har med tilknytning og å føre generasjonene videre, men vi må også ha med at vi driver aktivt landbruk, fortsetter han.

– Dere tror på saueholdet?
– Vi er selvsagt spent på utviklingen i norsk landbruk. Da vi valgte å satse, følte vi at vi sto ved et veiskille hvor vi enten måtte utvide, eller trappe ned, sier Sjur Søndrål. Sammen har ekteparet flere bein å stå på. Sjur Søndrål har i tillegg til sau, 2500 dekar hogstmoden skog og tømreren har også, sammen med kompanjonger, startet Byggmakker på Gol.

Reklamer

Om oppheimgarden

Hei! Vi er en familie på fire som bor i Oppheim i Ål kommune. Vi er to voksne, Sjur 32 år og Renate 29år. En gutt på tre år og ei datter på 6 uker, Viljar og Amalia. Vi overtok i høst en gård som vi skal bygge opp et nytt fjøs med stor sauedrift. Vi er opptatt av å bevare bygningr og kulturlandskap, samtidig som vi får oss et funksjonelt nytt moderne fjøs.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Fellesløft for næring og kulturhistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s